Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Inteligencia v kamerových systémoch (VCA funkcie)


Inteligentné IP kamerové systémy

Problém: Denne sa montujú kamerové systémy, ktoré sa spoliehajú na zásah človeka, resp. sledovanie obrazu a jeho vyhodnocovanie. Je však otázne, ako sa pracuje s týmito dátami (video) na dennej báze. Ruku na srdce, nikto nebude sedieť 24 hodín denne za monitorom s kamerami a sledovať kde sa čo pohne. Toto nedokáže na 100 % ani zaplatený človek z SBS. Reálne vydržíte v pozore sledovať 9 kamier možno 20 minút, potom príde únava a jednotvárnosť. 

Riešenie: Pri inteligentnej video analýze obrazu (ktorú vykonáva server, NVR alebo samotná kamera) Vás zaujímajú iba výstupy, ktoré automatizovane spracuje za Vás kamerový systém. To znamená, že aj keď 24 hodín nonstop nesledujete kamery, instantne dostanete upozornenie na kritické javy a alarmy.

Ako na to? Rôzne spôsoby inteligentnej analýzy videa

  • použitie počítača (server) so softvérom - najlepšie výsledky / najhoršia cena
  • použitie IP kamier / NVR s funkciami inteligentnej analýzy (VCA) - výborné výsledky / dobrý pomer cena-výkon / zložitejšie odladenie
  • použitie ekonomických IP kamier / analógových kamier bez analýzy - najnižšia cena / iba obraz bez dát a upozornení

Čo odporúčame my?

Pre väčšinu montáži je najvhodnejšie použiť IP kamerový systém s inteligentnou analýzou. Výborný pomer cena/výkon a rýchlosť nasadenia riešenia. Tieto systémy sa dajú integrovať do inteligentnej elektroinštalácie (inteligentný dom, smart home). 

Analýza videa sa odohráva v reálnom čase priamo v kamere alebo na NVR zariadení. V reálnom čase po vyhodnotení situácie sa Vám systém pripomenie cez mobilnú aplikáciu, email alebo odošle záznam SBS (video pult centrálnej ochrany). Inteligentná analýza vie vyhodnotiť falošný poplach a uľahčiť Vám tak používanie systému.

Pri smart-home riešeniach je možné integrovať systém aj pomocou alarmových I/O výstupov a vstupov na kamerách a NVR zariadeniach. Kamerový systém je možné prepojiť aj s alarmom (máme otestovanú kompatibilitu s Paradox alarmami).

Čo dokáže inteligentná analýza obrazu (príklady použitia)

  • tripwire (double tripwire): tzv. virtuálny plot - slúži na ohraničenie kritických oblastí, kde by sa nemali voľne pohybovať osoby. Pri tejto funkcii sa zvyčajne definuje doba počas ktorej by sa nikto nemal pohybovať v kritickej oblasti. Príklad použitia: pri rodinných domoch sa tripwire používa na ohraničenie pozemku - výhoda oproti detekcii pohybu je, že kamera eliminuje falošné poplachy
  • perimeter: ohraničenie kritickej oblasti, kde nie je dovolený pohyb osôb, prípadne chcete mať upozornenie pri pohybe v tejto zóne. Taktiež sa dá nastaviť čas, kedy je pohyb v zóne možný. Príklad: parkovisko s prejazdom - pokiaľ máte plochu kde sa nemá parkovať a je povolený len prejazd cez túto plochu, perimeter je na toto ako stvorený. po napr 30 sekundách v tejto zóne viete spustiť alarm s hláškou aby si auto preparkovalo.
  • object abandon (opustný objekt): slúži na identifikáciu opusteného statického objektu - Príklad: používa sa hlavne na verejných priestranstvách (nelegálne skládky odpadu) alebo na letiskách (bezpečnosť pasažierov)
  • missing object (detekcia zmiznutia objektu): slúži na stráženie statických objektov v zornom poli kamery. Príklad: stráženie regálov s hodnotným tovarom v predajni alebo sklade
  • lens diagnose (nepredpokladaná zmena obrazu): kamera si vyhodnotí že niekto s ňou manipuloval (pohol), prestriekal objektív alebo sa rozostrila. Príklad: často pred lúpežou narušiteľ zastrieka kameru aby znemožnil identifikáciu a kamufloval svoj pohyb - pri tejto analýze však dostanete online okamžité upozornenie a viete kontaktovať políciu alebo SBS
  • heatmap (tepelná mapa): ideálne na mapovanie situácie v retaile. Príklad: v predajni/sklade viete zistiť obľúbené trasy zákazníkov. Tieto dáta sa dajú jednoducho exportovať a vyhodnocovať.
  • face-detection (detekcia tváre): systém zaznamenáva všetky tváre, umožňuje tým rýchle vyhľadávanie v zázname. Príklad: automatizované otváranie dverí, počítanie ľudí
  • licence plate recognition (čítanie ŠPZ): systém zaznamenáva ŠPZ a ukladá ich do databázy. Príklad: parkoviská - whitelist zabezpečí že Vaším firemným autám sa závora otvorí automaticky bez kariet a ovládačov.

Toto sú aktuálne dostupné funkcie aj v modeloch IP kamier za naozaj dostupné ceny. Exkluzívne používame značku Tiandy.

Ukážky funkcií nádete na našom Youtube alebo na Tiandy Youtube.

V prípade akýchkoľvek otázok ohľadne VCA, kamerových systémov alebo zabezpečení nás kedykoľvek kontaktujte.

Napíšte nám

Povedzte nám o Vašom projekte, radi Vám vypracujeme cenovú ponuku a zodpovieme všetky otázky.

Chránené testom reCAPTCHA. Ochrana súkromia - Zmluvné podmienky

Prevádzkovateľ neručí za správnosť a úplnosť informácií na týchto internetových stránkach. Prevádzkovateľ môže kedykoľvek bez predchádzajúceho upozornenia realizovať zmeny informácií na týchto internetových stránkach. Prevádzkovateľ nenesie žiadnu zodpovednosť za prípadné škody, ktoré užívateľom môžu vzniknúť v súvislosti s používaním stránok.