Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Prístupové a dorozumievacie systémy pre bytové domy.


V dnešnom blogu si preberieme možnosti zabezpečenia bytových domov (bytoviek, panelákov), ktoré sú dostupné v roku 2019. Pokúsime sa vytvoriť zoznam všetkých foriem zabezpečenia.  Predovšetkým sa budeme venovať ochrane vonkajšieho a vnútorného perimetra a kontrole vstupu do vchodov (brán).

Pôjdeme postupne od najjednoduchších riešení po tie najviac komplexné.

1, Jednoduchý prístupový systém RFID/Čip/Otlačok prstu

ViDiLine jednoduchý prístupový systémVidiline prístupový systém na otlačok prstu

Tieto samostatné jednotky sa vyznačujú robustnosťou. Ich hlavnou výhodou je cena a rýchlosť inštalácie. Cena setu s klávesnicou, napájaním, zámkom, exit tlačidlom a záložnou batériou začínajú už na 150 € s DPH. ( napr: https://www.vidiline.sk/videovratnik-detail/ip/VIDI-AC-3CSW-BUNDLE )

Relatívne jednoduchá je aj montáž, tá záleží od stupňa prípravy, ktorý sa na bytovom dome nachádza. Nevýhodou systému je, že je nemenežovateľný, t.z. programovanie je pomerne náročné a RFID čipy sa dajú jednoducho kopírovať. Taktiež nemáte možnosť niektorú kartu jednoducho zo systému zablokovať (napr. keď ju niekto stratí).

Odporúčanie: použitie pre skutočne malé bytový domy (2-4 byty). Možnosť použitia s el. zámkom, el. magnetmi.

2, Prístupový systém s manažmentom používateľov a "knihou návštev"

Prístupový systém menežovateľný

Sofistikovanejšie prístupové systémy pre bytovky umožňujú menežment užívateľov, to v praxi znamená, že viete jednotlivým obyvateľom nastaviť práva na vstup (napr. povolený vstup do brány a zároveň do pivnice, alebo nepovoliť vstup do garáže a pod.). Taktiež systém zaznamenáva v ktorom čase ktorá karta otvorila dvere. Správca ma takto prehľad o osobách ktoré sa pohybovali v danom čase v priestore. 

Takýto systém je vhodný pre bytové domy s 10 a viac bytmi. Je finančne náročnejší, nakoľko inštaláciu je už dobré zvoliť profesionálnej firme. Avšak v základnej verzii s montážou sa dá takýto systém zaobstarať od 1000€ a stáva sa tak oveľa dostupnejším ako kedysi. Systém pozostáva z kontroleru (mozog systému), čítačiek čipov resp. kariet, zámku alebo magnetu na dvere.

Hlavnou výhodou takéhoto systému je menežovateľnosť, možnosť rozšírenia a maximálna ochrana pred nežiadúcim prístupom.

3, Audio dorozumievacie zariadenia (audio vrátnik, bytový telefón)

Jednoduchý audio vrátnik je základnym bezpečnostným prvkom už dlhé roky aj v starších bytovkách. Jeho funkcia je jednoduchá, v exteriéri je umiestnené tablo (zvonček) s menami vlastníkov, návšteva zvoní do bytu a v byte je umiestnené slúchadlo cez ktoré komunikujete s návštevov. Niektoré audio vrátniky umožňujú aj otváranie dverí cez elektrický zámok.

Výhodou takéhoto systému, je jeho cena a zvyčajne aj pripravenosť kabeláže v aj starších bytovkách. Nevýhodou je, že nevidíte kto s Vami skutočne komunikuje.  V dnešnej dobe už obyvatelia uprednostňujú video vrátnikov.

4, Video dorozumievacie zariadenie (video vrátnik, video telefón)

 

Videovrátnik pre bytové domy okrem funkcií audiovrátnika poskytuje aj video, takto zvyšuje úroveň zabezpečenia. V dnešnej dobe je možné inštalovať video vrátnik aj na staršie rozvody z audio vrátnikov, nakoľko v systéme sú potrebné iba 2 vodiče. Pri bytovom dome s 30 bytmi je obstarávacia cena video vrátniku (analógového) cca 4800 € s DPH.

IP Video vrátniky

Pre bytové domy s vyšším rozpočtom pre zabezpečenie, alebo vlastníkmi ktorý chcú mať doma najnovšie technológie sú v ponuke aj IP video vrátniky. Ich výhodou je možnosť zriadenia recepcie, možnosť zapojenia jednoduchého alarmu v každom byte, prepojenie s výťahom (privoláte si výťah z bytu) a v neposlednom rade možnosť pripojenia IP kamier do systému, takto pokryjete aj mŕtve uhly kamery ktorú má na sebe tablo. Nevýhoda je samozrejme cena, ktorá je pre 40 bytoch cca 10 000 € s DPH bez montáže. (viď set: https://www.vidiline.sk/videovratnik-detail/ip/C5-IP-BUNDLE-40 )

5, Alarmy

Elektronicky sa v bytových domoch zabezpečujú zvyčajne priestory ako pivnica (kobka), garáže, technické miestnosti a podobne. Moderné alarmy umožňujú pripojenie rôznych druhov snímačou (rozbitie skla, vytopenie, požiar, snímač otrasov...) a ich modulárnosť ich predurčuje hlavne do novostavieb. Výhodou alarmu je aj možnosť pripojenia na pult centrálnej ochrany SBS alebo Polície a outsourcovať takto aj riešenie prípadných incidentov.

Cena takéhoto druhu zabezpečenia sa pohybuje od 2500 € s DPH s montážou, samozrejme v závislosti na rozsahu.

6, Kamerové systémy

V bytových domoch sa rieši zabezpečenie zvyčajne kombináciou prístupového systému s kamerovým systémom. Pri kamerovom systéme môžeme hovoriť aj o psychologickom efekte na prípadných vandalov, nakoľko takmer pri každej inštalácií zaznamenávame menej incidentov po monitorovaní kamerovým systémom.

Do bytoviek sa kamery montujú zvyčajne na vonkajší plášť (fasáda, parkovisko, stojisko kontajnerov a pod.) a následne aj do interiéru do spoločných priestorov (chodby. výtahy, pivnice). Asi nemusím hovoriť, prečo je dobré mať aj v roku 2019 kamerový systém. Jednoducho získate najúčinejšiu zbraň proti vandalom, poškodzovaniu Vášho majetku a pocit bezpečia. 

Úplne bežne už montujeme  5Mpix IP kamery do exteriéru aj interiéru bytových domov. Toto vysoké rozlíšenie ešte viac pomôže zabrániť poškodzovaniu majetku a zvýši úspešnosť riešenia priestupkov a trestných činov.

Cena kamerového systému sa odvíja od počtu kamier, a celkovej konfigurácií, ale pre jednoduchosť cena začína na 1500 € s DPH.

Ak máte záujem o bezplatnú cenovú ponuku na ktorýkoľvek produkt alebo službu z dnešného blogu neváhajte ma kontaktovať.

Montáž kamery do výťahu. 

 

Napíšte nám

Povedzte nám o Vašom projekte, radi Vám vypracujeme cenovú ponuku a zodpovieme všetky otázky.

Chránené testom reCAPTCHA. Ochrana súkromia - Zmluvné podmienky

Prevádzkovateľ neručí za správnosť a úplnosť informácií na týchto internetových stránkach. Prevádzkovateľ môže kedykoľvek bez predchádzajúceho upozornenia realizovať zmeny informácií na týchto internetových stránkach. Prevádzkovateľ nenesie žiadnu zodpovednosť za prípadné škody, ktoré užívateľom môžu vzniknúť v súvislosti s používaním stránok.