Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Typy napájania kamier


   Bezpečnostné kamery, rovnako ako iné, podobné, zariadenia potrebujú pre svoje fungovanie neustále prívod elektrickej energie — zdroj. Podobne ako si veľké SUV vyžaduje silnejší motor aby sa vozidlo dalo do pohybu, aj rôzne kamery vyžadujú iné parametre napájania. Žiaľ, často sa tomuto kritickému komponentu pri návrhu systémov nevenuje dostatočá pozornosť, čo môže neskôr spôsobovať množstvo vrások. Výrobcovia kamier používajú jednotné, medzinárodné štandardy, ktoré sa Vám pokúsime vysvetliť a priblížiť pojmy s ktorými sa môžete stretnúť aj na naších stránkach. Ak by ste sa o niečom radi dozvedeli viac, budeme radi ak nám napíšete.

 

Vo svete kamerových systémov sa stretávame s dvomi hlavnými spôsobmi napájania kamier:

  • Priame napájanie — kamera je napájaná z príslušného zdroja, samostatným káblom (obyčajná dvoj-linka), ktorý sa pripája na príslušný konektor v kamere. Takýto zdroj by ste však v balení pri kamere hľadali márne. Je to práve z dôvodu veľkého množstva spôsobov napájania, aj v závislosti od toho koľko kamier máte vo vašom kamerovom systéme navrhnutých. 
  • PoE (Power over Ethernet — napájanie po ethernete) — ako vyplýva už z názvu technológie, kamera je napájaná po ethernetovom kábli (krútená dvoj-linka — UTP, FTP), ktorý je zapojený do ďalšieho zariadenia, ktoré kombinuje video signál a napájanie do jedného kábla, ktorý sa v kamere pripojí do rovnakého RJ45 konektoru ako by sa pripájal aj v prípade použitia priameho napájania.

 

Priame napájanie

   Bezpečnostných kamier je obrovské množstvo a každá kamera má iné parametre. Z týchto parametrov potom zistíme aký zdroj môžeme použiť. 

Štítok s parametrami napájania Tiandy IP kamera

Upozornenie:

   Aj malá odchýlka od predpísaných parametrov môže spôsobiť, že sa kamera poškodí, zničí, alebo sa v najlepšom prípadne kamera iba nerozbehne. Preto si vždy pozorne overte parametre kamery a podľa toho zvoľte vhodný zdroj.

 

   Najčastejšie sa stretneme napájaním jednosmerným prúdom (DC) s napätím 12 V, alebo 24 V, ktoré sa používa vo väčšine bežných kamier, ktoré nemajú žiadne prídavné komponenty, alebo iné energeticky náročné funkcie. So striedavým prúdom (AC) s napätím 48 V prídeme do kontaktu napríklad pri otočných kamerách, kamerách s vyhrievaním, alebo iných špeciálnych kamerách.

   Druhý číselný parameter, ktorý nájdete uvedený v parametroch kamery je prúd. Pri bežných kamerách je to číslo v rozmedzí 500 mA - 1000 mA. Toto číslo určuje ako výkonný zdroj kamera potrebuje pre svoje fungovanie. Zjednodušene platí — čím vyššie číslo, tým silnejší zdroj. 

   Pri priamom napájaní je nutné potrebné počítať so samostatným zdrojom pre každú kameru. Alebo s jedným zdrojom, ktorý má taký výkon, ktorý „utiahne“ všetky kamery, ktorý na neho zapojíte. V prípadne slabého zdroja sa môže stať, že má kamera horší obraz, mrzne, alebo sa reštartuje a iné…

 

PoE (Power over Ethernet — napájanie po ethernete)

   Aby toho nebolo málo tento spôsob napájania má ďalšie rozdelenie, ktoré má ešte svoje podkategórie. Pre jednoduchosť sa však obmedzíme na základné rozdelenie:

 

Aktívne PoE

Schématické zapojenie komponentov s aktívnym PoE

   Toto zariadenie, ktoré kombinuje video signál a napájanie do jedného kábla sa automaticky dohodne s kamerou na tom aké napätie s akým výkonom sa bude prenášať a Vy sa nemusíte starať o to aký zdroj s akými parametrami budete potrebujete. Jednoducho zapojíte kábel na jednej strane do kamery a na druhej do príslušného zariadenia. Aktívne PoE ponúka obrovskú flexibilitu pri návrhoch  kamerových systémov, pretože niektoré záznamníky (NVR) majú takúto možnosť už priamo zabudovanú pre 4, 8, alebo aj 16 kamier. Podobne máte tiež možnosť použiť také množstvo switchov s takým počtom PoE portov aký je počet kamier. 

   Tento typ napájania musí podporovať kamera!

 

Pasívne PoE

Scháma zapojenia komponentov s posívnym PoE

   Pri tomto spôsobe PoE sa používa rovnaký zdroj ako pri priamom napájaní, a zlúčenie video signálu a napájania sa robí manuálne pridaním takzvaného PoE injektora na strane zdroja. Na opačnej strane — pri kamere sa signál zase rozdelí použitím PoE splittera na video a samostatné napájanie.

   Tento spôsob napájania môžete použiť pri všetkých kamerách.

 

Na záver

   Veríme, že sme Vám aspoň trochu objasnili problematiku a dôležitosť napájania kamier. Ak máte otázky alebo nesúhlasíte, budeme radi ak sa s nami podelíte o Váš názor, alebo skúsenosti.

   My sa pri návrhoch systémov vždy snažíme spoliehať na prvky s podporou aktívneho PoE — kamery, NVR a switche. 

 


S návrhom Vášho kamerového systému Vám radi pomôžeme a obratom Vám vypracujeme bezplatne podrobnú cenovú ponuku. Stačí ak nám zavoláte alebo napíšete do mailu niekoľko základných informácií o Vašom objekte, Vašu predstavu a požiadavky, ktoré od systému očakávate a my pre Vás navrhneme tie najvhodnejšie komponenty. 

 

Napíšte nám

Povedzte nám o Vašom projekte, radi Vám vypracujeme cenovú ponuku a zodpovieme všetky otázky.

Chránené testom reCAPTCHA. Ochrana súkromia - Zmluvné podmienky

Prevádzkovateľ neručí za správnosť a úplnosť informácií na týchto internetových stránkach. Prevádzkovateľ môže kedykoľvek bez predchádzajúceho upozornenia realizovať zmeny informácií na týchto internetových stránkach. Prevádzkovateľ nenesie žiadnu zodpovednosť za prípadné škody, ktoré užívateľom môžu vzniknúť v súvislosti s používaním stránok.