Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Panoramatická PTZ kamera - prípadová štúdia


   Na túto inštaláciu sme sa tešili ako už dávno nie, asi ako dieťa raz do roka na darčeky na Vianoce, a práve preto sme sa rozhodli s Vami o tento zážitok a miľník v histórii našej firmy touto formou podeliť.

   Hneď na začiatok uvediem typ kamery, o ktorou s budeme zaoberať — TIANDY TC-H389M 44X/LW/P/A SUPER STARLIGHT LASER AEW PANORAMIC IP PTZ, ktorú sme žartovne, a hlavne skrátene pomenovali “Veľká Berta” a táto prezývka sa tak uchytila, že už je to jednoducho Berta.

   Najväčšou zaujímavosťou tejto kamery je to, že je to vlastne 5 kamier a poskytuje hneď dva obrazy súčasne, ktoré sú navzájom prepojené svojou funkcionalitou:

  1. Otočná, PTZ kamera vo FullHD rozlíšení a 60 snímkami za sekundu, so 44-násobným optickým priblížením a obrazom vo farbe ešte pri 0,0008 Lux a
  2. Panoramatický, 180° obraz zložený zo 4 statických kamier s celkovým rozlíšením 4096 × 1800 px a 30 snímkami za sekundu

   Neoceniteľnou výhodou takejto kombinácie je jednoduchosť s akou môže operátor efektívne pracovať a vyhodnocovať situáciu na scéne. Stačí obyčajné kliknutie kdekoľvek v statickom obraze, a PTZ kamera sa na tento bod automaticky zameria. Vyznačte v obraze obdĺžnik a kamera sa okrem nasmerovania na toto miesto aj podľa veľkosti vyznačenej oblasti priblíži.

   Kamera s týmito parametrami má, zákonite, aj podstatne väčšie rozmery a vyššiu váhu, a pre plnohodnotné využitie všetkých jej funkcií si kamera vyžaduje aj väčšiu montážnu výšku a prostredie.

   Keď sa toto všetko spojí, zvyčajne jednoduchá inštalácia kamery si vyžaduje kooperáciu hneď niekoľkých ľudí z rôznych profesií:

  • 1 x technik kamerových systémov, ktorý zabezpečuje montáž komponentov kamery
    kamera, konzola, prepojovací box a konzola vhodná pre montáž na televízny vysielač
    softvérové nastavenie kamery a súčinnosť s poskytovateľom pripojenia do internetu pre konfiguráciu pripojenia, pre plnohodnotnú možnosť pripojenia kamery na PCO (pozn. pult centrálnej ochrany)
  • 2 x výškový pracovník s, aspoň, základnými znalosťami slaboprúdových technológií
    montáž a zapojenie samotnej kamery vo výške 25 metrov na konštrukciu vysielača
    inštalácia káblových trás podľa predpísaných noriem
  • 1 x technický pracovník prevádzkovateľa televízneho vysielača
  • 1 x samostatný elektrotechnik pre zriadenie prípojného bodu napájania kamery
  • 1 x odborný dohľad a koordinátor za stranu klienta
    dohliada na to aby bola kamera inštalovaná podľa dohodnutých podmienok

   Ako Vám môže tento zoznam môže napovedať, zosúladiť takúto skupinu ľudí na jeden termín nie je vôbec jednoduché a navyše sa musí ešte podariť aj počasie :) Povedzme ale, že vhodný termín sa nám na podarí násť, v rekordnom čase, už na druhý pokus a počasie vyšlo také, že bolo možné vyliezť, alebo presnejšie vytiahnuť 16 kilogramov vážiacu kameru (takmer väčšiu ako bežný smrteľník) na stožiar do výšky 25 metrov a bezpečne ju namontovať a zapojiť.

   Ako býva zvykom, stožiare pre vysielanie TV a internetu sa stavajú na vyvýšených miestach s výborným rozhľadom — na kopci, v prírode, v zákaze vjazdu… Chvíľu čakáme pred zavretou závorou na príchod všetkých zúčastnených a spoločne vyrážame na vrchol.

   Už pri príchode na miesto si pomedzi stromy obzeráme stožiar, kde budeme kameru montovať a sme radi, že na výškové práce máme osvedčených odborníkov, ktorým sa hlava len tak nezatočí, a kým my s nohami pevne na zemi rozbaľujeme a montujeme na kameru konzolu. Výškari s úsmevom už lezú takmer na vrchol a pripravujú si istenie a provizórnu lanovku, ktorou vytiahnu kameru na miesto.



   Nebola by to montáž, keby nebolo treba aspoň minimálne improvizovať. Samozrejme, vždy máme všetko dopredu nachystané, ale realita býva zvyčajne ešte o chlp širšia, užšia, kratšia alebo dlhšia a tak ďalej… Tentokrát to bola konzola uchytenia na roh stožiara, ktorá sa nezmestila na hranu stožiara. Po pár minútach a vyskúšaní všetkých možných kombináciách sme predsa len našli spôsob ako kameru bezpečne upevniť.



   Po namontovaní kamery už to bolo jednoduché. Natiahnuť káblovú trasu až do serverovne. Kabeláž je, samozrejme, istená prepäťovou ochranou. Cez jednoduchý podružný elektromer napojiť prívod 230 V z miestneho rozvádzača aby mal prevádzkovateľ informáciu o reálnej spotrebe elektriny. Datasheet tejto kamery uvádza 85 W bez IR prísvitu a 110 W so zapnutým IR, tieto hodnoty sú však maximálne a reálne spotrebovaná energia býva nižšia ako výpočet.

   Po zapojení všetkých vedení sme, ako vždy, so zatajeným dychom sledovali či sa kamera rozbehne a pozdraví nás 360° otočkou PTZ kamery, ktorú robí kamera vždy pri inicializácií po pripojení na zdroj. So skvelým týmom ako sa zišiel na tejto montáži som však nepochyboval a všetko naozaj išlo podľa plánu. Kamera bez problémov naštartovala.

   Kamere sme nastavili sieťové parametre a adresy podľa pokynov od prevádzkovateľa internetového pripojenia. Kolega v kancelárii potvrdil správnosť a funkčnosť nastavení, prihlásením sa na kameru. Po tomto overení už nič nebránilo napojeniu kamery na PCO, kde je kamera nepretržite sledovaná, čo zabezpečuje prehľad o situácií v okolí a v prípade núdze aj rýchle privolanie bezpečnostných alebo záchranných zložiek.

 

Vybrané parametre kamery:

  • Rozlíšenie:
    • PTZ: FullHD @ 60 fps, 61,2° ~ 2°
    • Panoráma: 4096 × 1800 px @ 30 fps
  • Videoanalýza:
    • prekročenie línie, perimeter, opustený objekt, zmiznutie objektu, beh, parkovanie, detekcia tváre, počítanie ľudí, zhoromažďovanie ľudí, heat mapa, detekcia ochrannej prilby
    • včasné varovanie
    • sledovanie objektu
  • Kompresia videa: S+265/H.265/H.264/M-JPEG
  • IR, Biele svetlo, Laser, WDR 140 dB, defog, ONVIF (S), slot pre microSD kartu do 128 GB
  • Audio:
    • 1 x vstup
    • 1 x výstup
  • Alarm
    • 8 x vstup
    • 2 x výstup
  • Pracovná teplota: -30 °C ~ 65 °C
  • Napájanie: AC 24 V / 8 A

Podrobná technická špecifikácia kamery v PDF.

 

   Ak by Vás zaujímalo viac zákulisných informácií z našich montáží, napíšte nám, radi sa s Vami o naše zážitky a skúsenosti podelíme.

Tím VIDIMVSETKO.SK

Napíšte nám

Povedzte nám o Vašom projekte, radi Vám vypracujeme cenovú ponuku a zodpovieme všetky otázky.

Chránené testom reCAPTCHA. Ochrana súkromia - Zmluvné podmienky

Prevádzkovateľ neručí za správnosť a úplnosť informácií na týchto internetových stránkach. Prevádzkovateľ môže kedykoľvek bez predchádzajúceho upozornenia realizovať zmeny informácií na týchto internetových stránkach. Prevádzkovateľ nenesie žiadnu zodpovednosť za prípadné škody, ktoré užívateľom môžu vzniknúť v súvislosti s používaním stránok.